top of page

Deschis sau Exclusiv?

De data asta voi vorbi despre ceva ce chiar un cumpărător, un căutător, mi-a transmis: confuzia creată de agenții imobiliari care lucrează în listare deschisă.

Sunt convinsă că mulți dintre voi ați văzut, nu doar o dată, același imobil postat pe diferite site-uri de către proprietar și alți câțiva agenți.


Asta, dragilor, crează confuzie în mintea cumpărătorilor, având în vedere amestecul de poze (sau lipsa acestora în anumite cazuri), diferența de preț cu care se listează proprietatea, precum și mențiunea inexactă, ori incompletă a adresei unde imobilul este localizat.


Tocmai aceste aspecte mi-au fost confirmate chiar de cumpărători care caută, găsesc ceva și apoi găsesc același lucru la un preț mai mic.


Competiția începută chiar de către proprietar prin alegerea sa de a lucra în listare deschisă duce la dezavantaje tocmai pentru acesta, iar nu la vreun câștig. Astfel, proprietarul pierde dreptul la a obține cel mai bun preț din piață și pierde dreptul de a negocia, iar agentul pierde posibilitatea atragerii cumpărătorilor viabili.


De ce?


Vă dau un exemplu practic:

Cumpărătorul care a inspirat această postare a observat un imobil postat pe un site cu 46000 euro, și pe alt site, aceeași proprietate, cu 44000 euro, cea din urmă fiind oferta proprietarului.


De ce este în dezavantaj proprietarul?

Pentru că ofertantul va merge la el negociind și mai jos de suma cerută. Iar proprietarul, pentru a se feri de agent și a scăpa de plata comisionului, va accepta rapid.


Agentul de listare deschisă este evident în pierdere, având în vedere că oferta lui nu va fi primită prea bine de cei care își dau seama că pot plăti mai puțin direct proprietarului.


Și totuși, rămâne întrebarea:


Prețul corect era 44000, 46000, 42000 sau putea fi determinat prin metode obiective și putea fi negociat în condiții optime, profesioniste și avantajoase pentru proprietar?


Răspunsul este că prețul depinde mereu de varii elemente obiective (voi crea o postare separată pentru acesta), iar cel mai bun preț pe care proprietarul îl putea obține ar fi fost primit numai dacă cel din urmă ar fi lucrat cu un consultant imobiliar în listare exclusivă, astfel beneficiind de serviciile și abilitățile de negociere și de creare a competiției pe oferte, iar nu între acesta și agent.


Nu vreau să alegeți altceva decât ceea ce vi se potrivește stilului vostru, în aceste situații, însă trebuia să postez ca măcar să am liniștea că data viitoare veți face o mișcare în cunoștință de cauză.


Lidia Vari,

Consultant imobiliar.

Recent Posts

See All

De ce ai alege un consultant imobiliar?

Mânată de propriile filtre și principii, de noua pasiune recent descoperită, de dorul de a scrie conținut util și altora, nu doar propriului "eu", voi începe o serie de postări ce vor avea drept subie

bottom of page